Candidoza bucală: Ce este și cum o poți trata corect

Candidoza bucală, cunoscută și sub denumirea de aftă bucală, este o infecție fungică care afectează gura și gâtul. Această afecțiune, cauzată de ciuperca Candida albicans, poate provoca disconfort și poate apărea atunci când sistemul imunitar este slăbit sau există un dezechilibru în flora naturală a gurii. În acest articol, vom explora ce este candidoza bucală și cum poți trata eficace această afecțiune.

Ce Este Candidoza Bucală?

Candidoza bucală este rezultatul unei proliferări excesive a ciupercii Candida albicans în cavitatea bucală. Această ciupercă este prezentă în mod normal în gură, dar se multiplica rapid în anumite condiții, cum ar fi un sistem imunitar slăbit, utilizarea antibioticelor sau diabetul.

Simptomele Candidozei Bucale:

 1. Plăci albicioase sau pete pe limbă și interiorul obrajilor.
 2. Senzație de arsură sau durere în timpul mesei sau în timp ce consumi lichide.
 3. Gust metalic sau persistent în gură.
 4. Uscăciune bucală și senzație de gură uscată.

Cum Poți Trata Candidoza Bucală:

 1. Antifungice Orale sau Topice:
  • Medicamentele antifungice precum fluconazolul pot fi prescrise de către medic pentru tratarea candidozei bucale.
 2. Clătiri cu Apă Sărată:
  • Clătirea gurii cu apă sărată poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului. Amestecă o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și clătește gura de câteva ori pe zi.
 3. Probiotice:
  • Adăugarea probioticelor în dietă sau sub formă de suplimente poate contribui la restabilirea echilibrului florei microbiene din gură.
 4. Evitarea Alimentelor cu Zahăr:
  • Candida se hrănește cu zahăr, așa că evitarea alimentelor bogate în zahăr poate împiedica proliferarea ciupercii.
 5. Mentinerea unei Igiene Orale Riguroase:
  • Periajul regulat al dinților și folosirea aței dentare sunt esențiale pentru prevenirea și tratarea candidozei bucale.

Când Să Cauti Ajutor Profesional:

Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, este esențial să consulți un medic sau un dentist. Uneori, candidoza bucală poate fi un simptom al altor afecțiuni mai grave sau poate necesita un tratament mai intensiv.

Concluzie:

Candidoza bucală poate fi supărătoare, dar cu tratament corespunzător și măsuri preventive, poți gestiona eficient această afecțiune. Este întotdeauna recomandat să consulți un profesionist medical pentru evaluarea și tratamentul adecvat.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *